Twitterature
De teksten in dit boek zijn omgezet van hun originele vorm naar een nieuwe vorm. Hoewel ze nog steeds op papier staan, is de volledige tekst getransformeerd en gecomprimeerd. 'Twitterature' is namelijk de klassiekers, maar dan in 'tweets' van 140 tekens. Doordat het tweets zijn, verandert er een hoop. Zo moet alles in de eerste persoon geschreven worden. Daarnaast moet er een screenname voor de personages verzonnen worden. Hamlet wordt bijvoorbeeld @OedipusGothplex, Madame Bovary @TheRealDesperateHousewife, etc. Daarnaast verandert het taalgebruik naar modern taalgebruik zoals dat op twitter gebruikt wordt. Achterin staat zelfs een toelichting van gebruikte termen. Niet alleen worden de originele teksten hierdoor op de hak genomen, daarnaast wordt het fenomeen twitter belachelijk gemaakt:
"I'm having a midlife crisis. Lost in the woods. Shoulda brought my iPhone." - uit Dante's InfernoOok de toelichting achterin het boek is ironisch bedoeld. De toelichting voor "<3" is bijvoorbeeld "an icon of affection, representing a heart. Also used super-ironically because what kind of idiot uses the heart icon? Right?"
Er valt te bepleiten dat dit nog steeds dezelfde teksten zijn, alleen dan via een ander medium tot de lezer gebracht. De ironie, de kortte, de gebruikersnamen zijn allemaal inherent aan het medium 'Twitter'.
Toch pleiten er ook een aantal zaken tegen deze argumentatie. Twitter bestaat namelijk niet in boekvorm, enkel in virtuele vorm. Kunnen we dan stellen dat dit misschien een vorm van twitterbloemlezing is? Het materiaal van de tekst blijkt toch problematischer dan op het eerste gezicht gedacht.
Dan de betekenis, die verandert hierdoor ook. Door de vertaalslag naar twittertaal gaan er een hoop nuances verloren. In deze vertaling komt dan ook al een interpretatie naar voren. Daarnaast vallen de verhalen zo op een totaal andere manier historisch te bepalen. Er gaat dus een hoop betekenis verloren, in ruil voor een kant-en-klare, grappige interpretatie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten