dinsdag 19 maart 2013

Stripbelettering

In de NRC Weekend (9 en 10 maart 2013) vond ik het artikel 'Een beetje stripheld praat in handletters'. Het is een artikel naar aanleiding van de bekroning van Richard Pakker met de Bulletje en Boonestaak Schaal.

Het artikel in de NRC door Henk van Gelder
Pakker was een van de eersten, zo niet de eerste, die de stripbelettering met de hand deed in plaats van met een zetmachine. Uiteindelijk ontwikkelde de stripbelettering zich, 'terug' naar de zetmachine. Dit keer werd de zetmachine aangestuurd door een computer en werden de zelfgemaakte letters gedigitaliseerd - soms met twee versies met minimale verschillen, voor de variatie.



Wat in dit plaatje opmerkelijk is, is het verschil tussen de twee gebruikte lettertypen. Zonder de context is het moeilijk om erachter te komen wie de Duitse bubbel uitspreekt, maar het is wel direct duidelijk dat er een ander lettertype nagedaan wordt. Dit lettertype is een simulacrum.
Doordat het andere gebruikte lettertype vrij neutraal is, komt het 'Duitse' lettertype meer in de aandacht. Het is groter en indrukwekkender omdat het doet denken aan middeleeuwse handschriften.
Het lijkt erop dat er een poging wordt gedaan een bepaald aura op te roepen. Ook dat de lettertypes handgeschreven zijn lijkt een poging te zijn dat aura op te roepen, alhoewel het geen algemeen bekende kennis is.

Dan nostalgie. Het is de vraag of er daar naar gerefereerd wordt. Een handgeschreven letter is nostalgisch, maar een zetletter is tegenwoordig ook nostalgisch. Er wordt echter niet naar gerefereerd, het wordt meer als komische toevoeging gebruikt. Het kan echter zeker zo gezien worden, maar de leesbaarheid van de strip werkt dit soms tegen.

Ik ben er in ieder geval nog niet uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten