woensdag 17 april 2013

Terug van nooit weggeweest



Het literaire tijdschrift is bezig aan een opmars. Niet dat het literair tijdschrift een nieuwe medium is, allesbehalve. Al in 1761 was er De Vaderlandsche Letteroefeningen en dit jaar viert De Gids zijn 176e jaargang. Maar we zien wel een opvallend grote hernieuwde belangstelling voor literaire tijdschriften en het grootste succesverhaal van allen is wel Das Magazin.

In 2011 richten Toine Donk ( Athenaeum Nieuwscentrum, literair blogger) en DaniĆ«l van der Meer (Groene Amsterdammer, redacteur bij Babel & Voss ) Das Magazin op. Door middel van crowdfunding en met de steun van onder meer De Groene Amsterdammer en Zarb Champagne, wordt genoeg geld verzameld om het eerste nummer te drukken dat op 1 september datzelfde jaar verschijnt. Meteen ontstaat er een buzz rond de nieuwkomer op de bladenmarkt.
Via sociale media, bevriende auteurs en andere bekende namen uit de hedendaagse kunst en cultuur raakt het blad binnen korte tijd populair. Het eerste nummer ( het nulnummer) is al snel uitverkocht.
Nummer een verschijnt in de lente van 2012 en het succes lijkt niet op te kunnen. De oplage wordt verhoogd en het kwartaalblad blijkt een hit.

Hoe is dit succes te verklaren? Het zou te simpel zijn om het succes van Das Magazin alleen aan slimme marketing toe te schrijven, hoewel dit ongetwijfeld een grote rol heeft gespeeld.
Zowel de bedenkers, auteurs, als lezers van Das Magazine zijn opvallend jong. Op wat uitzonderingen daargelaten is het een blad dat gemaakt en gelezen wordt door mensen die na 1980 geboren zijn.
Blijkbaar bestaat er juist binnen deze groep een grote behoefte aan een literair tijdschrift zoals Das Magazin. Een behoefte die niet vervuld kan worden door het aanbod van reeds bestaande tijdschriften op de markt. Das Magazin maakt literatuur hip en van nu, juist doordat het tegelijkertijd een nostalgische behoefte vervult, namelijk die van de authentieke leeservaring. Het blad belichaamt een fysiek cultuurproduct waarvan gedacht werd dat het op zijn retour was. De gedrukte tekst, het tijdschrift, het boek, het fysieke literaire product lijkt terug zijn van nooit weggeweest.
Dit zien we ook aan het jongste project dat door de makers van het tijdschrift gelanceerd is. Op 18 mei dit jaar zullen er 30 leesclubs tegelijkertijd plaatsvinden in Amsterdam, 30 auteurs zullen in gesprek gaan met hun lezers en waarna  er gezamenlijk bier wordt gedronken in de Melkweg. Das Magazin rekent hiermee in een klap af met het suffe imago van de leesclub. Het samenkomen om over boeken te praten lijkt iets van vervlogen tijden. Maar niets is minder waar, de behoefte is groot. Alle 30 leesclubs waren binnen no-time uitverkocht.

Wanneer we kijken naar Das Magazin met het artikel van Bruno Latour in ons achterhoofd,  zien we dat het tijdschrift als hybride functioneert in de hedendaagse cultuur. Het publiceert zowel literaire teksten van gevierde schrijvers als grappige teksten van bekende cabaretiers.
Het blad kan niet zomaar geschaard worden onder de wetenschappelijk-literaire tijdschriften, het vervult juist ook nadrukkelijk de rol van populair tijdschrift. Als we denken in termen van zuivere sferen
( literatuur vs populaire cultuur) zien we dat Das Magazin niet binnen het zuiveringsproject past.
Het is een typisch hybride tijdschrift dat een brug probeert te slaan tussen literatuur (en in zijn verlengde de wetenschap) en de hedendaagse populaire cultuur.

Na het succes van ‘Das Mag’ kunnen ook andere literaire initiatieven op hernieuwde aandacht rekenen. Het papieren tijdschrift, het papieren boek, de leesclubjes, allemaal zijn ze hipper dan ooit tevoren.